8 причини защо да започнете да спортувате

Влезте в света на спорта още днес

Всеки е чувал за ползите от спорта и колко всъщност е важна физическата активност за човешкото тяло и здраве. Специалисти от сферата на спорта и медицината препоръчват активно движение поне 3 пъти седмично за поддържане на добро настроение, форма, здравословен начин на живот и дълголетие. Ние от SPORTHUB вярваме, че добрият живот е изпълнен с движение. За това създадохме Health City карта, която ти помага да бъдеш активен и винаги във форма за нови предизвикателства.

В днешно време повечето хора забравят за тренировките или нямат време за тях. Но ние от SPORTHUB силно смятаме, че човек ако има желание, винаги ще намери и начин. Най-честите оправдание са тези за липса на време, енергия, партньор. Но за всеки проблем, има решение! Нашите опитни треньори могат да съдействат за всяка една пречка по пътя към успеха.

В тази статия ще намерите 8-те най-големи ползи, които спортът ще даде на вашето тяло. Сигурни сме, че след като я прочетете, ще ви се прииска да вземете нашата Health City карта или да потичате на чист въздух сред природата.

  • Дълголетие

Тренировките не само подобряват здравето и външния вид на човек, а и при редовна физическа активност гарантират и дълголетие. Доказано от проучване в Тайван и учени от Харвард , че спортът може да увеличи вашия живот с поне 3 години.

В проучването е установено, че кардиореспираторна годност (CRF) е показател свързан със способността на кръвоносната и дихателната система за надбавяне на кислород при продължителна физическа активност. Редовните тренировки освен здраве и красота, гарантират и високо CRF.

  •    Добро настроение

Чрез физическа активност се стимулират различни химикали и невротрансмитери в мозъка, особено ендорфините и допамина. Благодарение на тях настроението се подобрява, самочувствие повдига и чувството за удовлетвореност се появява. Спортът освен всички ползи, носи и щастие.

  •    Енергия

Една от най-честите причини за пропуск на тренировка или въобще загърбване на спорта е липсата на енергия. Но всъщност точно тогава се препоръчва физическата активност. Чрез упражнения изразходваме известно количество енергия, но е и доказано, че се чувстваме по-енергични и жизнени.

Тялото се снабдява кислород и хранителни вещества по време на тренировка, както и се подобрява ефективността на сърдечно-съдовата система. Доказано е, че когато сърцето и белите дробове са здрави, то тогава тялото е пълно с енергия и желанието ни за живот се увеличава драстично.

  •      Безсъние

Всеки от нас е страдал от безсънни нощи, което може би е едно от най-неприятните изживявания на света. След тежък и изморителен ден или предстоящ такъв,  да не можеш да се наспиш е истински кошмар, който гарантира лошо настроение и липсва на енергия. Но тук отново се появява спортът, който несъмнено ще помогне! Изследвания сочат, че физическата активност допринася за по-качествен и продължителен сън.

  •    Стрес и депресивни състояния

Живеем във век, който е толкова динамичен, натоварен и стресиращ, че всеки от нас е изпадал в емоционален срив.  Проблеми в работата, в личния живот или просто в настроението водят до стрес и депресия. Все повече хора търсят помощ в лицата на опитни психолози и психиатри, които са единодушни за едно – спортът е враг на депресията и стреса.

Физическата активност освен всички плюсове, които носи на човешкото тяло, също има огромно влияние за качеството на живот. Експертите силно препоръчват спорт, именно защото упражненията повишават нивото на ендрофини. „Хормонът на щастието” е истинско оръжие за лошото настроение и депресивното състояние.

  •    Сърдечно-съдови заболявания

Липсата на спорт увеличава риска от сърдечни заболявания, а редовното спортуване го намалява. Това се дължи на укрепването на кръвоносната система, която става по-активна и така сърцето придобива възможността да изпомпва повече кръв с по-малко усилия. Проучванията доказват, че активните тренировки понякога увеличават максималния сърдечен обем с повече от 20 процента.

  •   Мозъчна функция

Бягането звучи изморително, но всъщност точно то влияе благоприятно на мозъчната функция. Проучвания доказват, че клетките растат и така се подобрява паметта и способността за добиване на нови знания.

  •   Мускулен растеж

Освен всичко изброено до сега, ефекта се отразява и на външния вид. Мускулната хипертрофия настъпва, когато тренировките са съпроводени с тежести. Нужни са време, търпение и усилия, за да видите разликата в големината и формата на вашите мускули. 

Бъдете внимателни, защото освен здрав дух и здраво тяло, може да си докарате неприятна контузия. Доверете се на нашите SPORTHUB треньори, които ще ви помогнат да достигнете целите си, а дори да ги надминете.

До какъв извод стигнахте?  Нека предположим – спортът е едно от най-добрите неща, които може да направите за себе си. Активния начин на живот е нещо, което си заслужава всички вложени усилия и безсъмнено се отблагодарява с времето. Усещането да бъдете здрави и щастливи, носи множество предимства, както физически, така и психически.

Екипът на SPORTHUB е убеден в силата на спорта и затова създаде Health City карта, с която ще имате достъп до множество спортни центрове и още куп предложения. Не се колебайте, а се свържете!

Картата, която променя играта Health City

За да оставиш коментар, влез в своя профил!