Хранене – преди, по време и след тренировка

За поддържане на добра форма, освен физическата активност е важно и добро хранене. Ние от SPORTHUB искаме да ви помогнем в достигането на вашите цели и качество на тренировката и за това сме подбрали няколко съвета относно храненето преди, по време и след натоварването. Нашите квалифицирани треньори ще ви дадат насоки и гарантирани резултати. 

Хранене преди тренировка

Храненето е особено важно за поддържане на добра форма, както и за протичането на самата тренировка. Изследвания сочат, че прием на въглехидрати от 3 до 4 часа преди тренировка, гарантират по-доброто й протичане и натрупване на мускулна маса. Ако пък искате да горите мазнини и ще правите кардио, най-добре то да бъде сутрин на празен стомах.

Няма човек, който да не е запознат с ползите на водата и нейното значение. Преди физическа активност трябва да хидратирате добре своето тяло. Нашите специалисти препоръчват прием на течности в интервал от 2 до 4 часа преди тренировка, защото иначе рискувате да усетите дискомфорт и тежест в стомаха.

Храненето точно преди упражнения също би могло да доведе до неприятни чувства, особено ако съдържа повече мазнини, протеин или фибри. Препоръчва се ястията да са с високо съдържание на въглехидрати, тъй като те бързо се храносмилат.

Опитни специалисти съветват прием на тези ястия преди тренировка:

 • плодове
 • кисело мляко
 • зърнени храни
 • препечени филии
 • нискомаслена закуска
 • барче
Хранене по време на тренировка

Да се храните докато тренирате най-вероятно ви звучни доста странно. Но не е! По време на по-дълга физическа активност приемът на въглехидрати е препоръчителен за поддържане на кръвната захар, а и за овладяване на умората. Тялото ни черпи сили чрез храната и не трябва да забравяме за презареждане. 

Изследвания доказват, че приемът на 30 до 60 g въглехидрати под форма на спортни напитки, барчета, нискомаслено мюсли или малък сандвич влияят положително на човешкия организъм и подобряват качеството на тренировката.

Спортуването е полезно не само за външния вид!

Консумирането не трябва да бъде наведнъж, а на малки интервали и малки количества. Освен хранене, важен е и приемът на вода или спортни напитки.

Хранене след тренировка

Когато тренирате, вашите мускули използват „горивото” в тях, което се нарича гликоген. Това води до частично изчерпване на този ресурс след продължителен спорт. В същото време някои от протеините в мускулите също се разрушават и биват повредени. Тук идва вашата задача – обратното им набавяне.

За да помогнете на тялото да се възстанови, се препоръчва консумацията на храни богати на протеин и въглехидрати. А също и напитки хидратиращи вашето тяло.

Препоръчителни храни богати на протеин и подходящи за след тренировка:
 • яйца
 • месо
 • риба

Препоръчителен е и приемът на протеин на прах, както и някои хранителни добавки, с които можете да се снабдите на промоционални цени от SPORTHUB

Препоръчителни храни богати на въглехидрати и подходящи за след тренировка:

 • бял и кафяв ориз
 • овесени ядки
 • паста
 • картофи
 • киноа

 

Доказано е, че правилното  хранене след тренировка помага за възстановяването на мускулите, енергията и цялото тяло. Нашите професионалисти препоръчват освен стриктни тренировки и подходяща храна, а и хранителни добавки, които можете да вземете с отстъпка само от SPORTHUB

 

Нашите треньорите са на ваше разположение за всякакви въпроси свързани със здравословния начин на живот. Ще получите освен  отговори, съвети, правилни насоки, а и не след дълго - резултати. Не чакайте, а действайте! Свържете се с нас!

Картата, която променя играта Health City

За да оставиш коментар, влез в своя профил!