Интересни факти за Уимбълдън, които може би не знаете

Дойде време и за един от най-престижните, уважавани и чакани тенис турнири - Уимбълдън. Но знаете ли как се е появил, какви са спецификите му и разликите с останалите турнири. Нека ви разкажем…

The Championships, Wimbledon, известен като Уимбълдън, по името на квартала, в който се играе, е най-старият и престижен тенис турнир в света. Тази година Уимбълдън се провежда за 130-ти път.

За първи път се е състоял през 1877 година във „Всеанглийския клуб по лаун-тенис и крокет“. Оттогава се провежда всяка година през юни и юли месец в Уимбълдън, квартал на Лондон, Обединеното кралство. Той е един от четирите турнира по тенис от Големия шлем и е единственият от тях, който се играе на трева. 

Турнирът се провежда на тревна настилка, която е най-бързата в тениса. Участниците в турнира са облечени в бели екипи и играят с жълти топки.

Gentlemen’s Single (мъже индивидуално) и Gentlemen’s Double (мъже двойки) играят, докато единият състезател или отбор спечели три от пет сета от противника си. Жените индивидуално и на двойки играят, докато спечелят два от три сета.

Публиката традиционно яде ягоди със сметана, към които зрителите от Централния корт и корт № 1 добавят шампанско.

Интересни факти:

За пръв път турнирът Уимбълдън се провежда през 1877 г. Първите седем години състезанието е само за мъже по единично. През 1884 г. са въведени състезания за жени по единично и за мъже по двойки. През 1913 г. се провеждат за първи път състезания за жени по двойки и за смесени двойки – мъже и жени. 

Уимбълдън не се е състоял по време на Първата и на Втората световни войни.

През 1926 г. член на кралското семейство е играл на Уимбълдън за първи и последен път. Бъдещият крал Джордж VI – баща на кралица Елизабет II, тогава все още само херцог на Йорк, решил да се включи в мъжкия турнир на двойки, вместо да заеме мястото си в Кралската ложа на Централния корт. Бъдещият монарх бил победен в три сета. 

През 1940 г. германски бомби разрушават част от Централния корт. По време на Втората световна война тревните кортове дори са били ползвани за отглеждане на зайци, прасета и кокошки.

През 1949 г. американската тенисистка Gertrude Moran скандализирала All England Club със своите „разрошени“ дантелени гащи, които се показвали под тенис-поличката й. Членове на клуба твърдели, че дантелените гащи причинявали вулгарност и грях в тениса, а въпросът за носенето им на кортовете на Уимбълдън – бил обсъден в Парламента. 

Родената в Чехословакия, сега американска гражданка, Мартина Навратилова е спечелила най-много титли при жените на Уимбълдън, общо 9. Уили Реншоу, Пийт Сампрас и Роджър Федерер държат рекорда за най-много титли на Уимбълдън, всеки от тях е печелил турнира по седем пъти.

Мартина Навратилова е абсолютен рекордьор на Уимбълдън с 5 рекорда: 20 титли от всички категории турнири (заедно с Били Джийн Кинг), 9 титли единично, от тях 6 последователни, 326 мача и 31 турнира.

Лоуренс Дохерти е рекордьор сред мъжете с 13 титли от турнирите в Уимбълдън (5 единично и 8 на двойки)

Шампионатът в Уимбълдън започва шест седмици преди първия понеделник на август и продължава две седмици, освен ако програмата не се е забавила заради дъждовно време. Турнирът включва няколко отделни състезания:

единично (Е) – мъже и жени;

двойки (Дв) – мъже, жени и смесени (СДв);

юноши (Ю) – единично и двойки;

девойки (Д) – единично и двойки;

тенисисти в неравностойно положение (НП):

единично (Е) – мъже и жени;

двойки (Дв) – мъже, жени

ветерани (В);

Традиции:

Нещо интересно за тревата на Централния корт (а и на корт №1), тя не се използва от никой друг през годината, освен от състезателите, участващи в шампионата всяко лято. Но ако бивш шампион на турнира някога пожелае да играе на централния корт, това не може да му бъде отказано. Останалите кортове в комплекса могат да се използват в периода май-септември само от членовете на „Всеанглийския клуб по лаун-тенис и крокет“.

Победителят в турнира за мъже получава купа, която е изработена и връчена за първи път през 1887 г. На нея е гравирано изречението: „Световен шампион на сингъл“.

Всеанглийският клуб има изискване всички състезатели да бъдат облечени в бяло по време на мачовете си. Това изискване довежда до бойкот на турнира от страна на младия Андре Агаси в началото на деветдесетте години на XX век.

По време на мачовете официалните лица на турнира задължително се обръщат към жените-състезателки с „госпожице“ или „госпожо“ (miss). Както и „господине“ (mister) никога не се използва при обръщение към мъжете-състезатели.

В миналото е било задължително състезателите да се покланят преди и след мач на членовете на Кралското семейство, седящи в Кралската ложа на Централния корт. През 2003 г., обаче, тази традиция е отменена от президента на Всеанглийския клуб, херцогът на Кент. Сега състезателите са задължени да се покланят само ако в ложите седят принцът или принцесата на Уелс.

Ягоди със сметана на Уимбълдън 

Традиционната закуска за зрителите на турнира са ягодите и сметаната. Средно 28 000 кг ягоди и 7000 л сметана се консумират всяка година през двете седмици на състезанието.

А сега вземете си и вие ягоди и сметана и се настанете удобно пред телевизорите, за да се насладите максимално на Уимбълдън и да се почувствате все едно сте в Лондон, гледайки този така чакан “спектакъл”.

Сега е момента да влезеш в света на тениса. Регистрирай се безплатно още сега на SportHub.

За да оставиш коментар, влез в своя профил!