Интересни факти за US Open

Краят на лятото не ни е любим, но има и нещо хубаво, което се случва тогава, с него наближава и времето за Откритото първенство на САЩ или така нареченият U.S. Open. Той е последният от четирите тенис турнира от Големият шлем. 

Състой се всяка година в края на август и е с 2 седмици продължителност. Тази година турнирът стартира на 29-ти август и приключва на 11-ти септември. 

U.S. Open от неговото начало 

От 1978 година насам всички шампионати на Откритото първенство на САЩ се играят на твърди синтетични кортове, който се намират в Националния тенис център на Американската тенис асоциация (така нареченият USTA) във Флашинг Мендоус (Куинс, квартал на Ню Йорк ). От 2006 е преименуван на “Национален тенис център Били Джихн Кинг). 

Това е едно от най-старите първенства по тенис в света, създадено през 1881, като национално състезание за мъже сингъл и по двойки.

В началото турнирът е бил отворен само за клубове членки на Националната асоциация по тенис на трева на САЩ. През 1887 година турнитър е разрешен и за жени сингъл. През 1889 г. за двойки жени и за смесени двойки през 1892 г. 

Петте шампионата се състоят по различни места до 1968 г, след което всичките пет турнира се провеждат на едно и също място. (the West Side Tennis Club in Forest Hills, Queens, N.Y.). След събирането им на едно място първенството става известно като Откритото първенство на САЩ. Официалното преместване във Флашинг Мендоус става през 1978.

Първенството се състои от шампионати в пет основни категории:

Мъжете са единично и по двойки, както и жените с малката разлика, че при жените има и смесени двойки.

Турнирът се играе на различни настилки. От 1881 до 1974 г. се играе на трева, от 1975 до 1977 на клей настилка и от 1978 г. на DecoTurf, така наречените - твърди синтетични кортове.

Основният корт на US Open (и най-голямото място на Националния тенис център) е стадионът Arthur Ashe с 22 000 места, който е последван от 10 000 места от стадион „Луис Армстронг“, 6 000 места за стадион Grandstand и по-малки странични игрища . Всички кортове благоприятстват нощната игра, а вътрешните кортове са боядисани в синьо, за да улеснят проследяването на топката. 

US Open е и туристическа атракция, освен спортно събитие, със специални музикални актове и семейни дейности, предвидени през двуседмичния период.

Интересни факти за U.S. Open

Един от най-забележителните моменти в историята на US Open е състоялия се полуфиналнен мач през 1992 г. между американецът Майкъл Чанг и Стефан Едберг от Швеция. Едберг излиза победител, но само след изтощителни 5 часа и 26 минути, побеждавайки Чанг. Смята се, че това е най-дългият мач в историята на US Open.

Най-дългият мач за жени в историята на състезанието се е случил през 1898 г., когато мач от пет сета между Джулиет Аткинсън (победителката) и Марион Джоунс продължиха до 51 мача. 

Друго интересно в историята на US Open е, че Джими Конърс е единственият мъж, който е печелил титли на сингъл на Open и на трите повърхности, а Крис Евърт е единствената жена, която е печелила на две повърхности, достигайки рекордните шест титли на US Open.

Откритото първенство на САЩ е тенис турнирът с най-голям награден фонд в света - над $53 милиона (победителите във финалите на сингъл получават над $ 3 млн.). До 2019 г. той се отличава от останалите три турнира от Големия шлем и по това, че при него състезателите играят тай-брейк до 7 точки при равенство 6:6 в последния сет (пети при мъжете и трети при жените), а при всички останали турнири в последния сет се играе до разлика от два гейма. От 2022 г. и четирите турнира се провеждат с финален тай-брейк до 10 точки при равенство 6:6 в последния сет.

А вие готови ли сте да се насладите на този така чакан турнир? Гледайте и следете внимателно всички мачове, запомнете техниките на най-добрите на корта, а след това ги приложете и вие самите. 

Сега е момента да влезеш в света на тениса. Регистрирай се безплатно още сега на SportHub.

За да оставиш коментар, влез в своя профил!