Как да изберем правилните обувки за тенис на корт?

 

Решили сте да започнете да спортувате, какво по-хубаво. Дали ще ходите на фитнес, ще започнете да практикувате тенис или футбол или пък просто ще тичате в парка, не бива да пропускате екипировката. 

Може би най-важната част от спортната екипировка са обувките. Несъмнено всички правим едно и също нещо, изкарваме стария чифт маратонки, независимо от кога са и дали стават за този спорт и тренираме с тях. 

Това е една много голяма грешка, понеже, по този начин ние се излагаме на риск от контузии, травми и се лишаваме от собствения си комфорт по време на тренировката. Упражняването на конкретен спорт изиска и подходящите обувки за него. От особено голямо значение са при играта на тенис на корт. Тенисът изисква динамична активност, съответно обувките трябва да предлагат голяма стабилност за стъпалото и ходилото, да имат необходимата амортизация, опора и безопасност за игра.

Но при обувките за тенис на корт има някои специфики и разлики, с които ще ви запознаем сега.

Разделяме ги според това на каква настилка се играе. За клей (червената) настилка подметката на обувката е гладка и тънка. За трева също е тънка, но с по-остри грайфери за по-добро сцепление. И за хард корт (твърда настилка) подметката е гладка като за клей, но е по-дебела. Тези изисквания не са измислени просто така, а за да се постигне така важният баланс между сцепление и плъзгавина. В SportHub можеш да намериш от всеки един вид обувки за тенис на корт и то с отстъпка.

Тенис обувки за клей (clay court)

Или по-известни като червени кортове са едни от най-използваните в света, най-вече на Откритото първенство на Франция, “Ролан Гарос”. Но също така, са и най-бавните между останалите настилки. Съставени са от натрошени естествени материали като пясък, глина, камъни и движението по-корта е по-трудно. 

Затова са необходими подходящите тенис обувки, които да осигурят нужното сцепление.

Подметката на обувките за клей е на вълни (на зиг-заг) или по-известна като “рибена кост”. Освен това те не позволяват попадането на клей в “каналчетата” на подметката. Подсилени са отстрани за по-лесно приплъзгане към топката. Благодарение на тях тенисистите имат повече тяга, при спирания или промяна на посоката и най-вече сигурност. 

Тенис обувки за твърди кортове (hard court)  

Това е най-стандартната настилка, но и най-изискващата, що се касае до обувките и издръжливостта на подметката. Тя се използва в два от големите турнири на “Големия шлем” в САЩ и Австралия. Според това къде играеш, може да попаднеш на кортове от бетон или асфалт, на по-песъчлив, бавен или гладък, по-хлъзгав или бърз корт.

При всички положения обувките за твърд корт трябва да отговарят на тези специфики. Те имат по-висока и твърда подметка, която осигурява стабилност, има амортизиращи вложки в нея, които да защитават ходилата от твърдото покритие на настилката и абсорбират вибрациите. Има няколко вида обувки за тези кортове, като по-леките модели спомагат за по-бързи движения. Обувките за хард корт могат да се използват и за трева, но не е препоръчително. 

Тенис обувки за тревисти кортове (grass court)

Кортовете, от които всъщност започва историята на тениса са тревистите, най-рядко срещаната настилка и определено най-бързата, в пълна противоположност на червената настилка. Те имат и нещо общо, играта на тях е много по-малко натоварваща за тялото и коленете.

Играта на подобен тип настилка е много бърза и изисква най-подходящите обувки според спецификата си. Те имат външни подметки на вълни, което спомага за отличното сцепление, защото тревната настилка е по-хлъзгава. Трябва да осигуряват комфорт при резките и динамични смени на посоката и движенията към топката. Но също така и благодарение на подметката да не оставят поражения на настилката, въпреки агресивните стъпки на играчите. Моделите за трева не могат да се използват за друга настилка, като при тези за твърди кортове. 

Тенис обувки за кортове на закрито (carpet court)  

Разбира се има и тенис обувки предназначени за кортовете на закрито. Там игрищата са покрити с мокет, настилка подобна на килим или паркет. При този тип обувки подметката е безцветна и мека, осигурява контрол и намалява риска от подхлъзване и контузии на играчите.

Тенис обувки за деца

Разбира се не може да забравим и за децата, тръгнали по пътя на тенис кариерата си или просто играят за забавление. Каквато и да е причината е от съществено значение да се изберат подходящите обувки за тях, за да се предотвратят травми, които да се отразяват през целият им живот. 

Важно е да се обърне внимание на стъпалото, петата и глезена. Да се избере подходящата подметка, според настилката, еластичността на обувката и нейното тегло, защото не може да купим тежка обувка за възрастен на малко дете. 

Тенисът става все по-популярен и предпочитан спорт не само при възрастните, но и при децата. Много хора пренебрегват спортната екипировка и особено подходящите обувки, с които да тренират на тенис корта. А те са може би най-важното нещо, за да можеш да играеш по-качествено, стабилно, да ти бъде удобно и най-вече да се избегнат травми и контузии. 

Ако ти тренираш тенис или тепърва ще започваш и не знаеш какви са перфектните за теб обувки, надяваме се вече да си разбрал разликата и да ти е по-лесно да решиш. В SportHub можеш да намериш идеалните обувки и спортна екипировка с отстъпки. Също така и можеш да намериш най-близкия и удобен за теб тенис корт, където да тренираш. Не се колебай, влез в нашата платформа и избери своя личен треньор, който би ти помогнал още повече да избереш подходящите обувки и екипировка за теб. 

Сега е момента да влезеш в света на тениса. Регистрирай се безплатно още сега на SportHub.

За да оставиш коментар, влез в своя профил!

Mar Ker
Полезно! Все още не съм носила маратонки за тенис, но определено ще се позовавам на тази информация при избора ми.