Как се хранят тенисистите, за да издържат по време на мач?

Как трябва да се храните, за да бъдете здрави, добри и да издържите по време на тренировка и мач?

Тенисистите трябва да бъдат все по-атлетични и да разширяват своите граници. Често сме виждали, че мачовете продължават няколко часа, но играчите остават в топ форма. Как успяват да издържат толкова дълго време?

Едно от най-важните неща за успех при спортистите е балансираното хранене и то да е съобразено с нуждите на тялото. Това не само гарантира по-висока производителност, но и по-добро благосъстояние на терена.

Хранителният режим на тенисистите трябва да е балансиран, разнообразен и в синхрон с интензивността на тренировките, които в професионалния тенис са често повече от 6 часа дневно, няколко пъти седмично. Също така е изключително важно да се поддържа добра хидратация на организма, поради голямата загуба на течности.

Няма значение дали сте начинаещ или професионален играч. Целта е да продължите да подобрявате играта си по тенис.

Но кои храни са подходящи, за да поддържате тялото си в най-добрата му форма и също така да бъде здраво? 

Основното изискване за най-добро представяне на терена е достатъчен запас от хранителни вещества. Важно е да знаете и разбирате съставките на храните и тяхната връзка помежду си.

Въглехидратите

Те обикновено служат като основен източник на енергия. Те са горивото за вашите мускули и органи. Преди играта по тенис, е добре да консумирате достатъчно въглехидрати, така че тялото да издържи мача. От друга страна, количеството не трябва да е твърде голямо, в противен случай щеви стане тежко и ще се чувствате уморени.

Мазнини

Когато физическото натоварване е повече от 2 часа, мазнините играят съществена роля като енергиен източник. Въпреки това, в диетата на тенисистите, те не трябва да надвишават 30% от общия хранителен прием. Основният източник на мазнини трябва да бъдат растителните масла, ядки, семена, стафиди и други сушени плодове.

Протеини

След интензивна тренировка, мускулите първо трябва да се регенерират. Протеините идват на преден план тук. В допълнение към възстановяването, протеините помагат за изграждането и поддържането на мускулите ви. 

Витамини

Витамините, разбира се, не трябва да липсват в балансираната диета. Доставяйки витамини, вие не само защитавате имунната си система, но и подпомагате метаболизма да функционира правилно. 

 

Не ходете на тенис корта без бутилка с вода. Изпотявайки се, тялото ви губи много течност. Тази дехидратация може да доведе до умора и изтощение. 

Хипотонични напитки

Например водата се счита за хипотонична напитка. Тя съдържа електролити и микроелементи, които имат положителен ефект върху работата на вашите мускули. 

Изотонични напитки

Ако искате да тренирате по-дълго или ако имате мач, изотоничната напитка е добър избор. В допълнение към електролитите, тази напитка се състои главно от въглехидрати. В сравнение с водата тук течността се абсорбира много по-бързо. 

Ето как може да изглежда храненето в деня на един тенисист.

Преди мача

Важно е да се запасите с въглехидрати преди мача. Ако е възможно, започнете да ядете храни, които съдържат въглехидрати в деня преди мача. Енергията все още ще се съхранява в тялото до следващият ден.

В деня на мача също ще ви трябват въглехидрати. Закуската или обядът трябва да са около 3 часа преди мача. Подходящо е да бъдат храни като: плодове, кисело мляко, ориз, пиле, картофи, тестени изделия

По време на мача

Когато пристигнете на мача, трябва да внимавате да не дехидратирате тялото си. 

Малките закуски са много полезни за усвояване на енергия по време на почивки. Може би най-известният сред тенисистите е бананът. Други популярни закуски са също енергийните барове или така наречените енергийни гелове.

След мача

След интензивен мач тялото е загубило много вода. Затова трябва да се хидратирате добре.

В случай, че имате мач на следващия ден, тялото ви трябва да се възстанови относително бързо. За да се регенерират мускулите си, е добре да приемете богата на протеини закуска.

Правилното хранене е важно за тенисистите не просто защото са спортисти. Понякога те изкарват на корта по няколко часа и през цялото време са подложени на физически натоварвания. За един мач тенисистът може да загуби до 2-3 кг. от теглото си, в зависимост от продължителността и неговото тегло.

Правилното хранене е факторът, който помага:

  • тенисистът да издържи на корта;

  • да компенсира загубата на енергия и хранителни вещества;

  • помага на тялото да се подготви за следващия мач или тренировка.

Разбира се, най-важно е да се обърнете към специалист относно хранителния си режим, защото има случай като този на самият Джокович, който разбрал, че има непоносимост към глутен и това му пречело на играта.

Ключът към диетата, която Джокович следва, е липсата както на глутен, който присъства в повечето храни, така и на млечни продукти. Той също така се отказва и от захарта. Диетата на един от най-добрите тенисисти се основава на зеленчуци, боб, бяло месо, риба, плодове, ядки, семена, нахут, леща и здравословни масла.

На всички ни е ясно, че в професионалния спорт храната е от особена важност, без значение дали става дума за футбол, баскетбол или тенис. И строгия хранителен режим е задължителна част от ежедневието на редица спортисти.

Независимо дали сте професионален играч или не, това да обръщате внимание на храненето си и какво давате на тялото си е много важно. Добрият хранителен режим не само ще ви помогне да имате здраво тяло и дух, но ще бъде от полза и в създаването на дисциплина като на професионалните спортисти, ще ви помогне в играта на корта и това да издържате повече на натоварването и конкуренцията. 

 

Сега е момента да влезеш в света на тениса. Регистрирай се безплатно още сега на SportHub.

За да оставиш коментар, влез в своя профил!