Каква е разликата между ракетата за тенис и за скуош?

Тенисът на корт се радва на изключителна популярност по света и е обичан от милиони фенове. Скуошът, който се смята за сходен спорт, от своя страна набира повече популярност предимно в САЩ, Англия и Египет, но можеш да намериш и спортни зали, в които да го практикуваш и в България.

Колкото и да споделят сходни характеристики, двата спорта се различават по типа топка за игра. Друга ключова разлика, която не може да бъде подмината лесно е, че тенисът на корт най-често се играе на открито, а скуошът на закрито, въпреки че тенисът предлага възможности и за игра на закрито, като за целта често, особено в зимните месеци, и кортовете се покриват в балони. Разбира се, разлика има и в ракетата, която се използва за игра на двата спорта. Ракетата за тенис и ракетата за скуош често от незапознатите се приемат за идентични, но имат три значителни разлики.

Дължина на ракетата

Ракетата за скуош е по-малка, заради по-малкото място, което играчите имат за игра. Тя не може да е по-дълга от 68 cm, докато тенис ракетата е не по-дълга от 74 см.

Тегло на ракетата

Скуош ракетата тежи между 110 и 190 грама. Ракета под 110 грама е много маневрена, но трябва да се вложи повече сила в удара. Ракета от 110 до 125 грама е с добър баланс между маневреност и контрол над удара. Това позволява на играча да е по-точен в  ударите си. Ракета от 125 до 140 грама подобрява скоростта на топката при удар.

Тенис ракетата, от друга страна, е много по-тежка. Варира между 250-320 грама, тъй като с нея се удрят тенис топки, които са много по-големи и тежки от топките за скуош. Предпочитани са ракетите с тежест 300 грама. Над 310 грама се смятат за тежки, а това означава по-голяма сила на удара, за сметка на маневреността. Под  280 грама ракета се приема за лека ракета. При леките ракети за тенис играчът разполага с повече маневреност, но ударите стават по-слаби. Напредналите играчи предпочитат по-тежка ракета,а начинаещи често избират по-лека.

Форма на главата на ракетата

Ракетата за скуош е с издължена (овална) форма, която дава възможност на играча да вложи повече сила в удара.

От своя страна, тенис ракетата е с по-закръглена форма и по-широка повърхност за удар на топката, тъй като играчите разполагат с повече място за игра. Според нивото на играча се избира тенис ракета с по-голяма или по-малка глава.

Разбира се, техниката на игра в двата спорта също се различава - например, в тениса на корт замахът обикновено е от ниско към високо, а в скуоша от високо към ниско, но повече детайли за това ще разгледаме в следваща тема. На този етап, след като си се запознал с разликите и характеристиките на ракетата за тенис на корт и ракетата за скуош, ще можеш да направиш по-добър избор на своята екипировка, за да покориш ранглистите. Спортна екипировка и отстъпки на ракети можеш да намериш също и в Sporthub - в нашата Промо секция.

След като се запозна с трите основни разлики, вероятно се чудиш къде има спортни бази близо до теб, подходящи за игра на тенис или скуош. В Sporthub.bg можеш да откриеш не само къде да играеш, но и треньори, с които да станеш по-добър, както и истински опоненти за игра на живо, за да участваш в нашата любителска ранглиста - влез в света на спорта в безплатна регистрация

 

За да оставиш коментар, влез в своя профил!