Кое е най-важното, което трябва да знаем за настилките на тенис кортовете?

Тенисът на корт се ражда във Франция в края на XII век. Любопитен факт е, че в началото се е играел с ръце, а тенис ракетите, с които си свикнал да виждаш играчите днес, се появяват четири века по-късно.

Днес, това е четвъртият най-популярен спорт в света с милиони фенове, които не пропускат и един турнир, гледат съсредоточено как топката лети, понякога със скорост достойна за рекорд на Гинес, и мечтаят да могат да играят така някой ден.

Ключова роля за страхотна игра на тенис има настилката. Тя може да забави движенията на играча, да го подхлъзне, както и да се отрази на скоростта на топката и нейното въртене. Доброто познаване на терена и движението на топката на него ти дават предимство да съставиш по-добра стратегия за игра и да прецениш ударите и движенията си. Затова ти представяме четирите основни настилки за тенис на корт и някои от най-важните им особености.

Керамична настилка за тенис на корт

Керамичната настилка за тенис, наричана и клей терен, се прави от натрошени шисти, камъни или тухли. Може да бъде червена, зелена или синя, в зависимост от използваните за направата материали. Води се „бавен“ корт, защото отскокът на топката е висок и тя е по-бавна. Това е най-често срещаната настилка на тенис кортовете в България. И предпочитана настилка за игра във Франция и Испания. Не е чудно, че за “Краля на глината” се смята испанският тенисист Рафаел Надал, който в момента е на трето място в тенис ранглистата.

 

 

Твърда настилка за тенис на корт

Твърдата настилка за тенис е най-популярна в света, защото чрез различни материали, включени в изработката, могат да се контролират характеристиките. Може да е от цимент, покрит цимент или комбинацията от полиуретанова гума, фибростъкло и други материали.

Играта се контролира по-лесно, отколкото на тревна настилка например, защото топката отскача бързо и сравнително високо и може да се предвиди посоката й. Характеристиките на тази настилка позволяват на играчите да прилагат различни удари и завъртания за повече динамика, което прави играта по-атрактивна. Откритото първенство на САЩ и Откритото първенство на Австралия се играят на такъв терен.

Тревна настилка за тенис на корт

Най-трудна за поддръжка е тревната настилка за тенис. Затова се среща рядко и основно в професионалните среди. Повърхността ѝ е хлъзгава, което прави отскока на тенис топката по-бърз, но и по-нисък до земята. Любим терен е на Роджър Федерер, в момента девети в ранглиста, който се смята за непобедим на трева. 

Англия е най-известната дестинация за игра на такъв тип терен, а през 1877г. в Лондон се състои първият турнир по тенис в историята - Уимбълдън, който сега е един от най-известните турнири в света.  

Корт килим

Килим, използван най-често на закрити тенис кортове, е всяко покритие, което може да бъде махнато. Играта тук може да е по-бърза отколкото на твърд терен, и малко по-бавна отколкото на тревния, а отскока на тенис топката е нисък. Предпочитан е в Азия. През 2009 година Женската тенис асоциация (WTP) и Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP) решават да въведат единен стандарт за кортовете за състезания на закрито и забраняват използването на корт килим за професионални турнири, заради по-високия риск от наранявания при игрите на такъв терен.

Запозна се с четирите терена и няколко важни техни особености, които имат значение за добрата игра. Ако си играл на различни настилки, можеш да споделиш в коментарите коя предпочиташ и  защо. Ако нямаш опит на различни настилки, но искаш да натрупаш такъв, в Sporthub.bg можеш да откриеш спортни бази с тенис кортове близо до теб, пълен списък с треньори по тенис, които ще ти помогнат да подобриш играта си, както и истински опоненти, с които да се пребориш за първото място в любителската ни тенис ранглиста. Преоткрий света на спорта със Sporthub - направи своята безплатна регистрация още сега!

За да оставиш коментар, влез в своя профил!