Ето кои са най-популярните тенис турнири

 

Тенисът е много популярен спорт, който печели все повече и повече сърца на фенове по целия свят. Почти всеки от нас е чувал израза "голям шлем" и винаги са възниквали асоциации с тениса.

Големият шлем?

Големият шлем е най-важното тенис събитие в света. Турнирите от Големия шлем са 4-те най-големи турнира, провеждани всяка година: Откритото първенство на Австралия, Откритото първенство на Франция, Уимбълдън и Шампионата на САЩ. В цялата история на турнира от Големия шлем не толкова много спортисти са успяли да завладеят. 

Златен турнир от Големия шлем - върхът на кариерата

Още по-значимо постижение е Златният турнир от Големия шлем, който е нематериална награда за спортист, спечелил всички турнири от Големия шлем и Олимпийските игри.

Характеристики на тези турнири

Най-известният тенис турнир получава името си благодарение на бридж, игра на карти, в която този термин се разбира като "пълен успех". Основната му характеристика е символиката на наградата за победата, която няма материален компонент.

Спечелването на турнира от Големия шлем се смята за най-примамливата цел за всеки професионален тенисист. Това може да се постигне само като се съберат четири титли на победителя в едни и същи ръце в края на един сезон. Спортист, който успее да го постигне, става собственик на тази престижна титла за съответната година. Основната трудност при постигането на тази цел е, че на всеки шампионат се използват различни материали. Така се проверява истинското умение на един тенисист.

 

Ролан Гарос

Ролан Гарос е откритият шампионат на Франция по тенис, един от 4 турнира от Големия шлем. Провежда се през последната седмица на май-началото на юни в столицата на страната. В рамките на турнира се организират единични първенства за жени и мъже, двойки жени и мъже, смесени двойки, турнир за ветерани и младежи.

За първи път се провежда като еднодневно национално първенство през 1891 г. Сега стадионите "Ролан Гарос" са сред най-престижните и големи тенис арени в света. Но, тяхната история е засенчена от Втората световна война, когато стадионите са били използвани като временни лагери.

Тези състезания се провеждат на глинени кортове, които могат да побират до 15 хиляди зрители (основните кортове са Филип Шатрие и Сузан Ленглен).

Уимбълдън

Уимбълдън е най-престижният тенис турнир. Провежда се в продължение на 2 седмици през юни-юли, в предградието на Уимбълдън (Лондон). 

Характеристика на този турнир е покритието на кортовете, което е сериозен показател за професионализма на играчите, а също така изисква усърдни грижи, косене и поливане. В турнира има 5 категории - 2 единични (жени и мъже), 2 двойки (жени и мъже) плюс смесени двойки. Турнирът за юноши е разделен на 4 категории: 2 единични (жени и мъже), 2 двойки (жени и мъже). Има и специални турнири, в зависимост от възрастта на участниците: 2 двойки за мъже (над 35 и над 45 години), 1 двойни за жени (над 35).

Турнирът се провежда за първи път близо до Уорпъл Роуд през 1877 г. Тъй като климатът в Обединеното кралство е изключително променлив, през 2009 г. над него е построен прибиращ се покрив. 

Традиционните цветове на турнира са лилаво и зелено, тенисистите носят бели дрехи. Спечелилият тенисист получава позлатен златен бокал, тенисистът получава сребърен поднос (Rosewater Dish). Освен това победителите получават парична награда.

US Open 

Откритото първенство на САЩ по тенис, се провежда през август-септември. Според правилата на турнира, както и в британския шампионат, има сингъл за жени и мъже, двойки за жени, мъже и смесени състезания, както и състезания за момчета и ветерани. Организатор е от Тенис асоциацията на САЩ. 

Турнирът се провежда за първи път през лятото на 1881 г.. Спечелен от Ричард Сиърс. Основният корт на турнира е стадион Артър Аш в чест на Артър Аш, световноизвестният тенисист. Арената може да побере 23 000 места. Финалният тенис турнир от Големия шлем се провежда в Ню Йорк в Националния тенис център на USTA. Всички са с твърдо покритие.

Australian Open

Откритото първенство на Австралия по тенис се провежда през януари в австралийския град Мелбърн. В рамките на турнира се провеждат сингъл, двойки (жени и мъже), смесени двойки, турнири за ветерани и юноши. 

Първият турнир се провежда през 1905 г. в Мелбрун - "Шампионат на Австралазия" - в който участват 17 тенисисти, наблюдавани от 5000 зрители. Тенис комплексът се състои от 6 корта - 3 демонстрационни и 3 централни. Основният корт е Rod Laver Arena, кръстен през 2000 г. на Род Лейвър, известен тенисист от Австралия. Мачът може да се играе както при екстремни горещини, така и по време на дъждовна буря, тъй като е оборудван с прибиращ се покрив.

Тенисът е динамично състезание, което от началото на своето съществуване до днес се развива с ускорени темпове на развитие и популярност. Всеки ден има все повече желаещи да участват в тенис турнири. Днес се провеждат голям брой турнирни състезания. Ако искаш и ти да бъдеш част от света на тениса и да развиеш нови спортни способности на корта, не се колебай, ела на SportHub и започни своето тенис приключение. 

Сега е момента да влезеш в света на тениса. Регистрирай се безплатно още сега на SportHub.

За да оставиш коментар, влез в своя профил!