Тенис на корт за деца: кога и защо да започнем тренировки?

Физическата активност е от голямо значение за всеки, но е от още по-голяма важност за децата и то от ранна детска възраст. Спортните занимания развиват качества и умения, укрепват здравето, имунната система и цялостното развитие на децата. 

Един от най-практикуваните спортове е тенисът. Забелязват се все повече децата, които изявяват желание да играят тенис и да вървят по стъпките на големите играчи като Рафа Надал, Роджър Федерер, Джокович или Григор Димитров, мечтаейки да станат добри колкото тях. Нещо общо, което има между тези звезди и децата е, че и те са стъпили на корта в най-ранна детска възраст. 

Може би детето ви е следващият Григор Димитров, но дори и да не е следващата тенис звезда, физическите и психологическите ползи, които ще получи от практикуването на този спорт са многобройни.

 

 

Защо е толкова важно децата да започнат да тренират от ранна възраст? 

Много специалисти и треньори смятат, че е най-подходящо детето да започне да тренира тенис на 4-5 годишна възраст. Това са годините, в които то тепърва започва да се развива и съответно - перфектното време да започне тренировки по тенис, чрез които ще изгради дисциплина и добра физика на тялото. 

Разбира се, когато децата са по-малки е задължително и да се избира подходяща детска тенис ракета, която е по-ергономична и по-лека от тези, които използват възрастните, за да се предотврати контузия или дискомфорт при играта на детето.

 

 

Добре е тренировките на корта да са два-три пъти седмично, децата да се запознаят с основните понятия и правила на играта и най-важното, да не бъдат подлагани на натиск от страна на родителите да тренират, а да приемат тениса като забавление, което им доставя удоволствие. В нашата платформа можеш да намериш екипировка за детето и то с отстъпка, както и най-подходящият корт за тренировка.

 

 

Но защо точно тенис? 

Според наблюдения, децата, които започват да играят тенис се научават на независимост по-рано от връстниците си, защото това е индивидуален спорт, стават по-решителни, с бързи реакции, внимателни и с развита интуиция.

 

За физическо развитие

Това е спорт, който изисква много движение по корта, в различни посоки, за да се достигне топката и тя да бъде ударена, което води до развиване и укрепване на различни мускулни групи в тялото. Освен това е доказано, че тенисът подобрява и здравината на костите на децата. Костната маса достига своя пик около 30-годишна възраст и след това зaпочва да намалява, затова е важно да се спортува активно и да й се обърне внимание още от ранна детска възраст.

 

 

За добро психическо развитие 

Тенисът развива не само мускулатурата на тялото, но и ума. Когато децата започнат да тренират тенис на по-ранна възраст, те са по-способни да научават и усвояват бързо новата информация и техниките. Играта на корта ги учи на концентрация, търпение, на ловкост и бърза мисъл, за да побеждават. Да измислят тактики и различни възможности за действие и разбира се, да не се разсейват. Точно това съчетание на физическа, умствена и емоционална активност при играта на тенис увеличава капацитета на организма да се справя с всякакви ситуации, помага да се развива интелигентността на малчуганите. 

 

Подобрява гъвкавостта и координацията на децата

Всички сме забелязали и не можем да отречем, че децата, когато са малки са много дезориентирани, хаотични, не знаят какво точно искат да направят, какво да пипнат или къде да отидат. Понякога дори са леко тромави и не искат да се движат, предпочитайки да стоят и да гледат телевизия. Когато преминават през тази фаза е много важно родителя да ги подтикне да практикуват спорт, да пробват всичко, докато намерят своето място. Тенисът е перфектният избор в този случай, точно поради факта, че той засилва координацията, учи ги на синхрон на тялото, на гъвкавост и баланс.

 

Помага за наднорменото тегло в детска възраст

Колкото и тревожни да се тези факти, няма как да отречем, че се забелязва тенденция на наднормено тегло сред децата и младежите, не само в България, но и в световен мащаб. Още от малки те се чувстват демотивирани и нямат желание да се движат, да спортуват различни спортове и като цяло да полагат усилия да учат нови неща. Биват привлечени от технологиите, предпочитат да играят игри на компютъра или да гледат филми. 

Затова те трябва да бъдат леко подтикнати и насърчени от родителите си поне да опитат и да усетят адреналина и приятното чувство да спортуват. 

Именно тенисът е страхотен избор, защото там децата са в постоянно движение, изгарят много енергия, раздвижват се различните мускулни групи в тялото, като същевременно е приятно и неангажиращо за децата. 

Нещо още по-важно е, че повишената сърдечна честота по време на играта подобрява кръвообращението и намалява и риска от сърдечно-съдови заболявания.

 

 

Страхотна аеробна и анаеробна тренировка за детето

Може би не всеки е запознат с тези термини, но те са от съществена важност за развитието на мускулатурата. Аеробно движение означава “с кислород”, а анаеробно - “без кислород”. Аеробните движения помагат за тонизирането на мускулите, за развитието на белите дробове и кръвообращението. Анаеробните упражнения помагат за по-здрави кости и мускулатура. Тенисът на корт е перфектната комбинация от тези два типа физическо натоварване, които ще помогнат в развитието на подрастващите. В SportHub можеш да намериш тенис треньор, който несъмнено ще приложи тези техники и ще обучи детето професионално.

 

 

Няма съмнение, че тенисът на корт е един от най-подходящите спортове за децата в ранна детска възраст, независимо дали ще се развиват професионално и ще стават следващите звезди на корта или ще го практикуват за тонус и удоволствие. Дава възможност на децата да се развиват не само физически, но и умствено, учейки ги на дисциплина и самостоятелност. 

Но нека не забравяме, че освен всички тези предимства на играта, за децата е важно тя да е забавна. Тенисът ще им достави удоволствие, забавление, екстаз и удовлетворение, ще ги среща с нови свой съмишленици или пък ще играят заедно с приятелите си. Като в SportHub могат дори да се предизвикват взаимно на игра и да участват в любителската тенис ранглиста, което ще ги мотивира още повече.

 

 

Нека окуражаваме децата и им покажем, че има много по-забавни и интересни неща за правене извън телевизионния екран и компютъра, да им покажем, че спорта ще ги направи по-добри, силни и щастливи. 

Можеш да намериш най-добрите тенис треньори, тенис кортове и спортни стоки с отстъпка в SportHub. С нашата платформа винаги си в крак със спортните тенденции и любимия си спорт, бързо и лесно намираш приятели, с които ти или детето ти да играете и да се издигате в любителската ни тенис ранглиста. 

 

Регистрирай се безплатно още сега и влез в света на SportHub.

За да оставиш коментар, влез в своя профил!