Ударите в тениса

В тениса има голямо разнообразие от удари, за да поддържате топката в игра. Независимо дали играете професионално или просто за забавление, разбирането на различните видове тенис изстрели може да бъде интересно и полезно.

По този начин, когато излезете на корта с приятел или инструктор по тенис, ще бъдете запознати поне малко какви са и кога се използват.

Тенисът ни предоставя голям брой различни по техника на изпълнение, сила, височина, въртене и посока удари. Това е една от основните му особености, която го прави изключително интересен за наблюдаване. Нека ви запознаем с някои от тези удари и какво представляват те в общи лини. 

Наземни удари

Най-често с тениса се свързва земният удар. Обикновено те са форхенд или бекхенд.

Форхенд

Форхендът е ударът, който се изпълнява най-често. Когато топката тупне в полето и е насочена към силната ви ръка, предстои да ударите форхенд. Замахнете назад, след това напред, право към топката и довършете замаха над срещуположното рамо. Ракетата ви трябва да гледа напред в момента на удара, а китката да придържа стабилно ракетата. Това е може би най-удобният за изпълнение удар и най-използван в тениса от малки и големи. 

Той е основен и много важен тенис удар в играта всеки тенисист. Има продължително движение и скоростта на топката се определя от това, колко далеч е играчът от нея.

Бекхенд

Противникът може да реши да насочи топката и към слабата ви ръка. Тогава идва ред на бекхенда, замахнете назад със силната си ръка от неудобната страна, след това напред право към топката и довършете замаха над силното си рамо. Тук може да хванете ракетата с двете ръце, за по-голямо удобство. 

Плосък форхенд и бекхенд

Плосък форхенд или бекхенд е този, при който играчът просто не прилага много топспин (свойство на топка, която се върти напред, докато се движи) към своя удар. Играчът ще удари плосък форхенд или бекхенд, когато не иска да даде на опонента си толкова време да реагира. 

Вътре-навън форхенд

Форхендът отвътре навън е популярен тенис изстрел, когато играч тича около бекхенда си и удря форхенд на крос корт. Обикновено този удар се изпълнява от играч със силен форхенд, за да поеме контрола над точката, или от играчи, които имат по-слаб бекхенд и биха предпочели да ударят форхенд.

Залпове

В тениса залпът е удар, който играчът удря, без да оставя топката да отскочи от страната на корта. Обикновено играчът е в мрежата или се приближава до нея, когато удари топката. Основната цел на идването до мрежата и волето е да поемете контрола над точката и да си позволите да удряте под по-голям ъгъл, като по този начин затваряте точката.

Форхенд и бекхенд залпове

Подобно на ударите от земята с форхенд, залповете от форхенд се удрят с вашата доминираща ръка - в дясната страна на тялото ви, ако сте десняк, и в лявата част на тялото, ако сте левичар.

Половин волей

По същество половин залп е изстрел, при който не можете да стигнете до топката, за да ударите залп, преди тя да отскочи, и нямате достатъчно време, за да ударите пълен ход на земята.

В повечето случаи е за предпочитане да се удари залп, докато топката е във въздуха или земен удар, след като топката отскочи. Въпреки това, винаги има моменти, когато не можете да стигнете съвсем до воле и нямате време да се настроите за земен удар, което прави полуволето фантастична опция. 

Половината залпове могат да бъдат ударени като форхенд или бекхенд с помощта на континентален хват.

Сервис

Всяко разиграване започва със сервис. Заставате зад основна линия – отляво или отдясно на средата ѝ. Хвърляте топката във въздуха със слабата си ръка, замахнете над главата и удряте с ракетата. Попадне ли в диагоналното малко поле зад мрежата, значи ударът е бил успешен.

Смач

Най-лесният за завършване удар в тениса е СМАЧЪТ. Той почти изцяло се припокрива с техниката на изпълнение на сервис, но се изпълнява в самото разиграване. Изнасяте ракетата над главата, слабата ръка се вдига горе за баланс, тялото се намества под топката и когато топката се доближи се замахва рязко с цел да се забие.

Ударът се изпълнява, когато сте близо до мрежата, а след това получите висока топка. Тогава топката трябва да бъде ударена преди да ви е прескочила. Техниката е подобна при изпълнение на сервис, само че някои тенисисти отскачат при отиграване на смаш. 

Плосък сервис

Плосък сервис е този, който се удря с минимално завъртане, ако има такова. Най-голямото предимство на плоския сервис е способността да удряш топката с много темпо или скорост, което дава на противника много малко време за реакция. Тъй като играчите прилагат малко завъртане към топката, плоските подавания са по-трудни за удар в сервисното поле. 

Kick Serve

За да ударят подаване на удар, играчите генерират значително количество топспин, като удрят топката и щракат китката си, когато осъществяват контакт. Това действие гарантира, че топката се придвижва високо над мрежата и пада в сервизната кутия поради топспина.

Подаването на удар е отличен вариант, тъй като с практиката повечето играчи могат да се научат да удрят този удар в корта почти всеки път. В допълнение към последователността, подаването с ритник също е оръжие за много играчи, които могат да генерират достатъчно завъртане на топката, карайки топката да „рита“ от земята, когато попадне в сервизната кутия.

Връщане на сервиране

Възвръщаемостта е отговор на играча на сервиса от опонента. В резултат на това ще ударите обратния стоящ от двойката (дясната) страна на корта или ad (лявата) страна на корта, когато е обърнат към мрежата.

Слайс

Слайсът или още сеченият удар се изпълнява като играчът  постави ракетата леко отворена на височината на рамото си и когато топката се доближи – замахате в посока напред и леко надолу. По този начин топката да се завърта обратно на посоката ѝ на движение, а след отскока остава ниско долу и се забавя повече, отколкото при нормалните форхенд и бекхенд. В повечето случаѝ този удар се използва за защита. 

Къса топка

Техниката на самия удар се препокрива почти изцяло с тази на слайса. Но разликата е, че в момента на удара ракетата е по-отворена, за да се намали натиска напред, за сметка на по-голямото отсичане, което се прави.

Lob

Lob е просто форхенд или бекхенд, който се удря много над главата на опонента ви, така че да попадне дълбоко в корта, към базовата линия. В този случай, ако имат достатъчно подготовка, много играчи ще изберат да ударят лоб с някакво количество топспин с типичния си хват за форхенд или бекхенд.


 

Чип и такса

Чипът и таксата са специални връщания на сервис, където влизате в корта, когато връщате топката. Използвайки континентален хват, нарязвате или чипвате топката обратно в противоположната страна на корта, докато едновременно се придвижвате към мрежата, за да се настроите за воле.

Победител

Победител е израз, използван за описване на всеки изстрел, който сте ударили успешно в противоположната страна на корта извън обсега на противника.

Tweener

Играчите обикновено го удрят заради развлекателната му стойност, а не заради ефикасността му. Туинер се счита за всеки изстрел между краката. В тази ситуация играчът трябва да изтича топката, докато е обърнат встрани от мрежата. За да удари туинер, играчът оставя топката да отскочи пред себе си, след това, когато топката пада обратно към корта, те стъпват перфектно пред топката, така че тя да достигне височина точно под коленете им, за да може да удари между краката си и да изпрати топката да лети през краката и обратно от другата страна.

Време е да приложиш всички тези удари в действие на корта. Сега е момента да влезеш в света на тениса. Регистрирай се безплатно още сега и влез в света на  SportHub.

За да оставиш коментар, влез в своя профил!