Защо движението е полезно за здравето ти?

Искате ли да се чувствате по-добре, да имате повече енергия и дори да добавите години към живота си? Всички знаем, че тайната на доброто здраве е движението.

Неслучайно добро здравословно състояние е неразривно свързано с движението. Редовните тренировки не само укрепват тялото и подобряват кондицията, те оказват положително въздействие върху психиката, координацията и способностите за концентрация.

Тайната на доброто здраве е движението

Всеки човек се нуждае от редовно движение, независимо от възрастта, пола или физическите си способности. Ползите за здравето от активността са хиляди, нека ви разкрием няколко от тях:

  • Контрол на теглото

Редовните упражнения са най-сигурният начин за предотвратяване на наднорменото тегло. Когато се занимавате с физическа активност, вие изгаряте калории.

  • Контрол на настроението

Ако искате да изпуснете парата след стресов ден, една тренировка по тенис може да ви помогне. Физическата активност стимулира различни мозъчни химикали, които ви карат да се чувствате по-щастливи, по-спокойни и по-малко тревожни.

  • Контрол на енергията

Редовната физическа активност може да подобри мускулната ви сила и да повиши вашата издръжливост. Движението доставя кислород и хранителни вещества на тъканите и помага на сърдечно-съдовата система да работи по-ефективно. 

  • Контрол на съня

Редовната физическа активност може да ви помогне да заспите по-бързо, както и да задълбочите съня си.

  • Контрол на заболяванията

Медиците твърдят, че движението се отразява благотворно и има терапевтичен ефект при редица заболявания, най-малкото защото стимулира организма и имунната система. 

Редовните упражнения спомагат за предотвратяване на редица здравословни проблеми, като например сърдечен удар, метаболитен синдром, хипертония, диабет тип 2, депресия, безпокойство, онкологични заболявания и артрит.

  • Контрол на ставите

Редовното движение е ключът към доброто здраве на двигателя на човешкото тяло - ставите. 

Активният начин на живот сега е по-близо до теб с Health City - картата за шампиони, която ще промени изцяло представата ти за спорт и ще ти помогне да поддържаш тренировъчният ритъм. 

В HealthCity можеш да намериш още много обекти в различни категории за цялото здраве, освен спортни зали и терени, можеш да откриеш центрове за естетика, за рехабилитация и центрове за превенция и диагностика. Разгледай всики тук: https://sporthub.bg/venues  

HealthCity прави лесно не само откриването за зала или обект за тренировка, но и запазването на час. Запазете предпочитан от вас час с HealthCity още сега: https://sporthub.bg/healthcity  


Освен откриването на обекти и онлайн запазването на часове, с HealthCity можете и да плащате онлайн, за още по-голямо улеснение. https://sporthub.bg/healthcity 

  • Спортуване за здрав ум 

На свежестта на мозъка, която донася движението, дължим остротата на ума си, по-добрата памет и концентрация. Това всичко ни прави по-работоспособни.

По-добрата концентрация и работа на мозъка подпомага и координацията и баланса на тялото, което е от особено значение пък за по-възрастните, тъй като предотвратява от залитания и падания.

  • Какво се случва в организма докато седим?

1. Намалява се доставката на кислород в мозъка, а с това се намалява синтеза на веществата, които са необходими за стабилно настроение, остра мисъл, добра памет.

2. Нараства с 50% натоварването на гръбначния стълб. 

3. Сърдечният мускул остава слабо трениран и губи тонус. 

4. Забавя се перисталтиката на червата.

5. Снижава се плътността на костите. Отслабват мускулите.

  • Как да намалим риска?

От седящата работа едва ли можем да избягаме, но можем да намалим риска. Всеки час ставайте поне за пет минути и се разходете по коридора. Използвайте всяка възможност за движение. 

Проблемът на повечето хора е, че се движат малко не само на работа, но и в свободното си време. Посещавайте спортни занимания по ваш вкус, намерете хоби, може би тенисът е твоето нещо или пък футбол. С помощта на Health City можеш за секунди на намериш зала, терен или фитнес близо до теб и да отидеш след работа и натовареният ден, за да поотпуснеш малко. 

  • Как масажът може да помогне?

Прекалено големите натоварвания или неправилно позициониране на тялото и ръцете по време на работа в офис могат да причинят напрежение и натоварване на китката и врата.

От жизненоважно значение за служителите в офисите е да правят упражнения, които насърчават движението и мускулната сила. 

Работещите в офис могат да изпитат огромно облекчение от спортуването и упражненията, за да поддържат мускулите активни и добре функциониращи, както и посещението на масажи, които ще допринесат още повече на тялото и добро функциониране, а разбира се и на облекчението на стреса, който усещаме след дългия ден. Съчетавай тренировките с масажи, грижи се за тялото си редовно, а картата за шампиони Health City винаги ще е до теб, за да направи активния ти начин на живот по-лесен и постижим, като ти дава неограничен достъп до зали, терени за игра и рехабилитационни центрове, онлайн система за запазване на часове, отстъпки и преференциални условия от премиум партньори, най-добрите треньори близо до теб, реални играчи и любителска ранглиста. 

Не се колебай, сега е момента да обърнеш внимание на тялото си. 

Живей по-активно с HealthCity карта!

За да оставиш коментар, влез в своя профил!