Как да изберем правилната ракета за бадминтон?

Бадминтонът е един от тези спортове, който може да се играе в спортна зала на закрито или сред природата от всички възрасти.  За любителската игра няма нужда от специална подготовка, но има други фактори, които определят успеха в спорта и това е правилния избор на екипировка и по-специално в случая - правилният избор на ракета за бадминтон.

Тегло на ракетата за бадминтон

Ракетата за бадминтон стандартно тежи между 80 и 100 грама. Но за да разбереш колко точно, търси знака „U” на нея. Колкото по-малък е номерът пред него, толкова по-тежка е ракетата.

  • 1U e 95-100 г;
  • 2U е 90-94 г;
  • 3U е 85-89 г;
  • 4U е 80-84 г.

Идеални за начинаещ са ракетите 3U, защото са по-лесни за контрол, не натоварват толкова китката и рамената, и шансът от нараняване е по-малък.

Точка на баланс

Ракетите за бадминтон могат да се категоризират и по точка на баланс. Ракетата се хваща малко над средата, по-близо до главата, и се задържа успоредно на земята. Според наклона й се определят три типа точка на баланс.

  • Когато се накланя към дръжката на ракета, има повече контрол и съответно по-бързи реакции.
  • Когато се накланят към главата на ракетата, има повече тежест в удара.                      
  • Баланс, съсредоточен в средата (или неутрален). При него има повече контрол и повече тежест в удара. 

 

 

Корда

Плетката в частта на ракетата, с която се удря, е направена от здрави тънки материали, с високо качество. По-силно изпънатата корда означава по-добър контрол върху перото. По-слабо изпъната означава по-силен удар. Натисни длан срещу кордата на ракетата и виж колко ще потъне. Идеалното напрежение за повечето играчи е 1мм.

Ако имаш по-силни удари, ще ти трябва ракета с повече напрежение. Стандартите тук зависят от държавите, поради факта, че различните температури се отразяват различно на кордата. В тропиците, например, ракетите са с по-високо напрежение, защото кордата се разширява под влияние на топлината.

Гриф

Грифът, или дръжката на ракетата, е много важен в играта на бадминтон. Това е мястото, на което играчът държи ракетата и то трябва да има добро сцепление с кожата. В бадминтона изпотяването на ръката е проблем, защото лошото сцепление влияе на стабилността на захвата. 

Някои играчи предпочитат гриф тип хавлия, който попива добре, по-мек е, но и се замърсява по-лесно и може да задържа бактерии. Следователно, трябва да се сменя често.

Другият вид е синтетичен - много по-лесен за поддръжка, но е изключително хлъзгав и ракетата става трудна за контролиране.

Могат да се използват и т.н. резервни ръкохватки - един вид калъф, които имат самозалепващ гръб и могат да се сменят често. 

Грифът може да се състои от един слой или от повече, като това се определя от предпочитанията на играча. По-големият гриф е за играчи, които обичат да удрят по-силно, докато по-малките размери са удобни за залъгващи движения в играта и по-добра маневреност.

Вече знаеш, че тегло, баланс, гриф и кордаж са четирите основни елемента, на които да обърнеш внимание при избора на ракета за бадминтон - остава само да си харесаш някоя и да покориш ранглистите. Като бонус съвет ти споделяме, че спортна екипировка с отстъпка можеш да вземеш през Промо секцията на Sporthub. 

Ако си готов да изпробваш уменията си, в Sporthub можеш да намериш треньори по бадминтон и спортни зали за игра на живо с истински играчи - включи се и заеми първото място в любителската ни бадминтон ранглиста с безплатна регистрация.

За да оставиш коментар, влез в своя профил!