Не Европейско, а чудо

Това първенство беше първата голяма спортна надпревара, която се провежда в пандемични времена. Да се организира такъв голям международен форум по принцип е трудно, а в новата ни ситуация на живот, на моменти е почти непосилно. 

 

Евро 2020 стартира на 11 юни 2021 с мача между Турция и Италия. Тази година в Европейското участваха 24 отбора, мачовете се проведоха в 11 града в цяла Европа. Във всяка държава и респективно всеки град местните власти имаха различни ограничения, съобразени с епидемиологичните изисквания,  а стадионите бяха запълнени между 25 и 100 процента.  Любопитен факт е, че Брюксел отпадна като домакин заради невъзможността да построи навреме нов стадион, а мачовете от белгийската столица бяха пратени в Лондон.

Ключовата дума за това първенство бе емоция. Случаят с Кристиан Ериксен продължава и след първенството да бъде най-обсъжданата тема във футболния свят. Надали има човек, който да не е разбрал за мача, по време на който датският национал колабира и беше откаран по спешност в болница, а всички се молеха за живота на 29-годишния футболист. Към днешна дата е повече от ясно, че футболистът ще прекъсне професионалната си кариера. Но по- важното е, че той и съотборниците му останаха в историята като показаха чисто човешките емоции в играта, наречена живот. В годините бяхме забравили за истинската тръпка от футбола, за спортментството и силния отборен дух. 

Това че футболът е спорт, в който парите са големи няма как да бъде пренебрегнато. Мнозина знаят, че всеки от 24-те отбора участници получава премия от 10 милиона евро за самото си присъствие на Европейското. Всяка победа носи  1 млн. евро, а всяко равенство - 750 хил. евро., а премията за европейския шампион е 10 милиона евро.

Без значение от финансовите измерения, отборът на Италия показа класа през целия шампионат и след този меко казано инфарктен финал, успя да отнесе купата у дома. За италианския народ този трофей е отново силна емоционална инжекция, която да повдигне духа на определено изстрадалото италианско общество, при което в Европа пандемията стартира с бесни темпове. Силният им отбор сега гледа напред сигурно и дръзко към световните квалификации, а ние тайничко се надяваме да можем да изживеем такава радост и с българския ни тим.

Защото спортът е емоция, той е страст и кауза. Пример как в играта, наречена живот винаги има победители и победени, но достойнството, спазването на правилата и феърплеят, са онези писани и неписани правила, които ще ни помогнат да живеем по-добре. Затова ти предлагаме да станеш част от една нова ера в спорта, да се впуснеш в приключението SPORTHUB! Ела на нашия сайт и се регистрирай безплатно, за да намериш много нови приятели в различни спортове.

 

За да оставиш коментар, влез в своя профил!